• -15%
    Nutrigenomika Chmurzyńska Chmurzyńskiej

Nutrigenomika Chmurzyńska Chmurzyńskiej

Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka. Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.

PZWL
15328A00218KS

Opis

Autorzy
Agata Chmurzyńska
Wymiary (cm)
16,5 x 23,5
Rok Wydania
2022
Numer wydania
1
Liczba stron
266
Oprawa
Miękka
Waga (kg)
0,43

Specyficzne kody

ISBN
9788301223359
EAN13
9788301223359
Nowy
  • 1. Podstawy biologii komórki  1
  • 1.1. Budowa komórki 1
  • 1.1.1. Błona komórkowa  2
  • 1.1.2. Jądro komórkowe 3
  • 1.1.3. Siateczka wewnątrzplazmatyczna 4
  • 1.1.4. Aparat Golgiego  4
  • 1.2. Cykl komórkowy 5
  • 1.3. Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy  6
  • 1.4. Podziały komórkowe  9
  • 1.4.1. Mitoza 9
  • 1.4.2. Mejoza 10
  • 1.5. Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie 14
  • 1.6. Komunikacja między komórkami 15
  • 1.6.1. Transport przez błony  15
  • 1.6.2. Białka receptorowe i kaskady sygnałowe  19
  • Podsumowanie  25
  • 2. Podstawy dziedziczenia cech  27
  • 2.1. Oddziaływania alleliczne i niealleliczne 27
  • 2.1.1. Oddziaływania alleliczne 28
  • 2.1.2. Oddziaływania niealleliczne 30
  • 2.2. Cechy sprzężone i niesprzężone 32
  • 2.3. Dziedziczenie wieloczynnikowe 33
  • 2.4. Penetracja i ekspresywność  36
  • 2.5. Zmienność fenotypowa  38
  • 2.6. Podstawy genetyki populacji 40
  • Podsumowanie 42
  • 3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów  45
  • 3.1. Kwasy nukleinowe 45
  • 3.2. Budowa genów  51
  • 3.3. Ekspresja genów 52
  • 3.3.1. Transkrypcja 54
  • 3.3.2. Kod genetyczny 57
  • 3.3.3. Translacja  59
  • 3.3.4. Posttranslacyjne modyfikacje białek 63
  • 3.4. Regulacja ekspresji genów 65
  • 3.4.1. Mechanizmy regulacji ekspresji genów  67
  • 3.5. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe 75
  • 3.5.1. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe 78
  • 3.5.2. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe 86
  • 3.5.3. Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe 90
  • 3.5.4. Regulacja translacji przez składniki pokarmowe  90
  • Podsumowanie 91
  • 4. Epigenetyka i programowanie płodowe 95
  • 4.1. Mechanizmy epigenetyczne 95
  • 4.1.1. Metylacja DNA 95
  • 4.1.2. Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny 97
  • 4.1.3. mikroRNA 98
  • 4.2. Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu  102
  • Podsumowanie 110
  • 5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu 113
  • 5.1. Polimorfizm DNA  113
  • 5.1.1. Polimorfizm SNP  114
  • 5.1.2. Polimorfizm sekwencji powtarzalnych 115
  • 5.1.3. Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów 116
  • 5.2. Polimorfizm DNA a fenotyp 116
  • 5.2.1. Polimorfizm zlokalizowany w eksonach 117
  • 5.2.2. Polimorfizm sekwencji niekodujących  120
  • 5.3. Badania asocjacyjne 123
  • 5.3.1. Badania genów kandydujących 123
  • 5.3.2. Badania asocjacyjne typu GWAS 128
  • 5.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce 130
  • 5.4.1. Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) 131
  • 5.4.2. Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię  135
  • Podsumowanie 136
  • 6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych  139
  • 6.1. Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania 139
  • 6.2. Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe  142
  • 6.3. Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego 146
  • Podsumowanie 150
  • 7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy 153
  • 7.1. Otyłość i jej uwarunkowania 153
  • 7.1.1. Otyłość jednogenowa 155
  • 7.1.2. Otyłość związana z syndromami 160
  • 7.1.3. Otyłość wieloczynnikowa 163
  • 7.1.4. Otyłość a czynniki epigenetyczne  168
  • 7.1.5. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości 170
  • 7.1.6. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości 171
  • 7.2. Cukrzyca i jej uwarunkowania  172
  • 7.2.1. Cukrzyca monogenowa 173
  • 7.2.2. Cukrzyca wieloczynnikowa  175
  • 7.2.3. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu 2  178
  • 7.2.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycy 178
  • Podsumowanie 180
  • 8. Personalizowane żywienie 183
  • 8.1. Zalecenia żywieniowe 183
  • 8.2. Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe  186
  • 8.3. Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie 190
  • 8.3.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu  190
  • 8.3.2. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe 199
  • 8.3.3. Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu 225
  • 8.4. Usługi personalizowanego żywienia 229
  • 8.4.1. Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne 229
  • 8.4.2. Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia 233
  • 8.4.3. Przykładowe firmy nutrigenetyczne  233
  • 8.4.4. Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia 234
  • 8.5. Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu 235
  • 8.6. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem 237
  • 8.7. Nutrigenetyka w sporcie 238
  • 8.8. Podsumowanie 240
  • 9. Bazy danych 243
  • Skorowidz  247
Sposoby dostawy Nazwa Czas dostawy Cena
InPost Paczkomaty 24/7 InPost Paczkomaty 24/7 1 dzień roboczy 11,99 zł
InPost Kurier - przedpłata InPost Kurier - przedpłata 1 dzień roboczy 14,99 zł
InPost Kurier - pobranie InPost Kurier - pobranie 1 dzień roboczy 19,99 zł
Odbiór osobisty - Medyków 3D, Katowice Odbiór osobisty - Medyków 3D, Katowice pon-pt: 9:00-17:00 Za darmo!

* Przy każdym zakupie powyżej 299,00 zł darmowa wysyłka!



Wszystkie zamówienia złożne w naszym sklepie do godziny 15:00 wysyłamy w ten sam dzień!

Podana informacja dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączniem dni wolnych od pracy) i dostawy INPOST.


Odbiór osobisty zamówien w Katowicach już możliwy!

Sklep NaMedycyne Shop, Medyków 3D (obok Śląskiego Uniewerystety Medycznego), 40-751 Katowice. 

Zobacz także

Produkty powiązane z Twoim wyborem

W tej kategorii

16 innych produktów w tej samej kategorii: