- -15%
Nutrigenomika Chmurzyńska Chmurzyńskiej
- Napisz opinię
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 116,76 zł +5%
Bepieczne płatności - P24, BLIK, VISA, Apple Pay...
Paczkomat za 11,99 zł, a darmowa dostawa od 299 zł
Proste zwroty Gwaranacja bezpieczeństwa
Nutrigenomika Chmurzyńska Chmurzyńskiej
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka. Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
Opis
- Autorzy
- Agata Chmurzyńska
- Wymiary (cm)
- 16,5 x 23,5
- Rok Wydania
- 2022
- Numer wydania
- 1
- Liczba stron
- 266
- Oprawa
- Miękka
- Waga (kg)
- 0,43
Specyficzne kody
- ISBN
- 9788301223359
- EAN13
- 9788301223359
- 1. Podstawy biologii komórki 1
- 1.1. Budowa komórki 1
- 1.1.1. Błona komórkowa 2
- 1.1.2. Jądro komórkowe 3
- 1.1.3. Siateczka wewnątrzplazmatyczna 4
- 1.1.4. Aparat Golgiego 4
- 1.2. Cykl komórkowy 5
- 1.3. Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy 6
- 1.4. Podziały komórkowe 9
- 1.4.1. Mitoza 9
- 1.4.2. Mejoza 10
- 1.5. Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie 14
- 1.6. Komunikacja między komórkami 15
- 1.6.1. Transport przez błony 15
- 1.6.2. Białka receptorowe i kaskady sygnałowe 19
- Podsumowanie 25
- 2. Podstawy dziedziczenia cech 27
- 2.1. Oddziaływania alleliczne i niealleliczne 27
- 2.1.1. Oddziaływania alleliczne 28
- 2.1.2. Oddziaływania niealleliczne 30
- 2.2. Cechy sprzężone i niesprzężone 32
- 2.3. Dziedziczenie wieloczynnikowe 33
- 2.4. Penetracja i ekspresywność 36
- 2.5. Zmienność fenotypowa 38
- 2.6. Podstawy genetyki populacji 40
- Podsumowanie 42
- 3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów 45
- 3.1. Kwasy nukleinowe 45
- 3.2. Budowa genów 51
- 3.3. Ekspresja genów 52
- 3.3.1. Transkrypcja 54
- 3.3.2. Kod genetyczny 57
- 3.3.3. Translacja 59
- 3.3.4. Posttranslacyjne modyfikacje białek 63
- 3.4. Regulacja ekspresji genów 65
- 3.4.1. Mechanizmy regulacji ekspresji genów 67
- 3.5. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe 75
- 3.5.1. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe 78
- 3.5.2. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe 86
- 3.5.3. Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe 90
- 3.5.4. Regulacja translacji przez składniki pokarmowe 90
- Podsumowanie 91
- 4. Epigenetyka i programowanie płodowe 95
- 4.1. Mechanizmy epigenetyczne 95
- 4.1.1. Metylacja DNA 95
- 4.1.2. Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny 97
- 4.1.3. mikroRNA 98
- 4.2. Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu 102
- Podsumowanie 110
- 5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu 113
- 5.1. Polimorfizm DNA 113
- 5.1.1. Polimorfizm SNP 114
- 5.1.2. Polimorfizm sekwencji powtarzalnych 115
- 5.1.3. Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów 116
- 5.2. Polimorfizm DNA a fenotyp 116
- 5.2.1. Polimorfizm zlokalizowany w eksonach 117
- 5.2.2. Polimorfizm sekwencji niekodujących 120
- 5.3. Badania asocjacyjne 123
- 5.3.1. Badania genów kandydujących 123
- 5.3.2. Badania asocjacyjne typu GWAS 128
- 5.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce 130
- 5.4.1. Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) 131
- 5.4.2. Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię 135
- Podsumowanie 136
- 6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych 139
- 6.1. Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania 139
- 6.2. Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe 142
- 6.3. Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego 146
- Podsumowanie 150
- 7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy 153
- 7.1. Otyłość i jej uwarunkowania 153
- 7.1.1. Otyłość jednogenowa 155
- 7.1.2. Otyłość związana z syndromami 160
- 7.1.3. Otyłość wieloczynnikowa 163
- 7.1.4. Otyłość a czynniki epigenetyczne 168
- 7.1.5. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości 170
- 7.1.6. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości 171
- 7.2. Cukrzyca i jej uwarunkowania 172
- 7.2.1. Cukrzyca monogenowa 173
- 7.2.2. Cukrzyca wieloczynnikowa 175
- 7.2.3. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu 2 178
- 7.2.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycy 178
- Podsumowanie 180
- 8. Personalizowane żywienie 183
- 8.1. Zalecenia żywieniowe 183
- 8.2. Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe 186
- 8.3. Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie 190
- 8.3.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu 190
- 8.3.2. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe 199
- 8.3.3. Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu 225
- 8.4. Usługi personalizowanego żywienia 229
- 8.4.1. Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne 229
- 8.4.2. Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia 233
- 8.4.3. Przykładowe firmy nutrigenetyczne 233
- 8.4.4. Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia 234
- 8.5. Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu 235
- 8.6. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem 237
- 8.7. Nutrigenetyka w sporcie 238
- 8.8. Podsumowanie 240
- 9. Bazy danych 243
- Skorowidz 247
* Przy każdym zakupie powyżej 299,00 zł darmowa wysyłka!
Wszystkie zamówienia złożne w naszym sklepie do godziny 15:00 wysyłamy w ten sam dzień!
Podana informacja dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączniem dni wolnych od pracy) i dostawy INPOST.
Odbiór osobisty zamówien w Katowicach już możliwy!
Sklep NaMedycyne Shop, Medyków 3D (obok Śląskiego Uniewerystety Medycznego), 40-751 Katowice.