- -15%
Nutripsychiatria Interwencje Żywieniowe w Zaburzeniach Afektywnych i Lękowych
- Napisz opinię
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 158,76 zł +4%
- Autorzy
- Dorota Łojko
Ireneusz Chmiel - Rok Wydania
- 2024
- Numer wydania
- 1
- Liczba stron
- 500
- Oprawa
- Miękka
- Wydawnictwo
- PZWL
- ISBN
- 9788301236427
- EAN13
- 9788301236427
Bepieczne płatności - P24, BLIK, VISA, Apple Pay...
Paczkomat za 11,99 zł, a darmowa dostawa od 299 zł
Proste zwroty Gwaranacja bezpieczeństwa
Nutripsychiatria Interwencje Żywieniowe w Zaburzeniach Afektywnych i Lękowych
Dieta to bardzo ważna część składowa szeroko pojętej medycyny stylu życia, mogąca stanowić cenny element skutecznej terapii, w tym terapii chorób psychicznych.
Światowa Organizacja Zdrowia wymienia ponad 50 jednostek chorobowych związanych ze złym odżywianiem, m.in. zaburzenia nastroju, depresję czy zaburzenia afektywne i lękowe, a jak się okazuje, działania dietetyczne są niezwykle ważne i pomagają w osiągnięciu harmonii psychicznej. Depresja plasuje się w ścisłej czołówce najczęściej występujących chorób: cierpi na nią około 350 mln osób na świecie, w tym około 1,5 mln w Polsce. Statystki przekładają się również na liczbę pacjentów z problemami psychicznymi przyjmowanych w gabinetach dietetycznych. Zaburzenia afektywne i lękowe w istotny sposób obniżają jakość życia, a nieodpowiednio leczone mogą doprowadzić do śmierci (samobójstwa), dlatego należy zintegrować wszystkie możliwe instrumenty terapeutyczne, w tym dietoterapię, aby zwiększyć efektywność leczenia chorych.
Zainteresowanie znaczeniem diety w regulacji dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego przyczyniło się do pojawienia się pojęcia „nutripsychiatria”, definiowanego jako psychiatria „żywieniowa”, która uznaje rolę diety w powstawaniu i przebiegu zaburzeń psychicznych oraz jej wpływ na skuteczność ich leczenia i profilaktyki.
Niniejsza publikacja to pionierskie zmierzenie się z rzetelnymi informacjami opartymi na najnowszych badaniach naukowych, stanowiące próbę kompleksowego przedstawienia możliwości terapii dietą w zaburzeniach psychicznych.
Książkę dedykujemy głównie dietetykom klinicznym i lekarzom psychiatrii, którzy wiele wiadomości z publikacji będą mogli zastosować w swojej praktyce klinicznej. Mogą z niej skorzystać również studenci medycyny, psycholodzy i terapeuci oraz wszyscy interesujący się zagadnieniem wpływu odżywiania na psychikę.
Opis
- Autorzy
- Dorota Łojko
Ireneusz Chmiel - Rok Wydania
- 2024
- Numer wydania
- 1
- Liczba stron
- 500
- Oprawa
- Miękka
Specyficzne kody
- ISBN
- 9788301236427
- EAN13
- 9788301236427
* Przy każdym zakupie powyżej 299,00 zł darmowa wysyłka!
Wszystkie zamówienia złożne w naszym sklepie do godziny 15:00 wysyłamy w ten sam dzień!
Podana informacja dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączniem dni wolnych od pracy) i dostawy INPOST.
Odbiór osobisty zamówien w Katowicach już możliwy!
Sklep NaMedycyne Shop, Medyków 3D (obok Śląskiego Uniewerystety Medycznego), 40-751 Katowice.